Perfil i trajectòria
Aquest certamen que té periodicitat bianual va ser creat l’any 2000 com una iniciativa de l’empresari José Luis Rubio, a la qual el consistori, essent regidor de cultura qui avui és alcalde, el Sr. Pere Granados, va acollir molt positivament. La crítica i comissària independent, Raquel Medina, va rebre l'encàrrec de dissenyar un premi de pintura a partir de zero i de portar la direcció tècnica. Per tal de distingir-lo del centenar de premis de pintura existents i davant la difícil conjuntura de veritable marginació que vivia la pintura en aquells moments, va decidir dedicar el concurs a la recerca, la innovació i l'experimentació pictòrica.
Aquesta represa , en el 25è aniversari ( ja l’edició de 2020 no es va celebrar per la pandèmia) homenatja a qui fou el seu impulsor, el Sr. José Luis Rubio, però també vol expressar un sentit record per a aquelles persones que van ser entusiastes valedors d’aquest certamen i que tristament ens han deixat en aquest parèntesi : La regidora Maria José Rodríguez, Maria José Rubio, filla del Sr Rubio, i Josep M. Guinovart, molt estimat tècnic de Cultura de Salou.
La dotació del Premi Salou és a partir de la X edició de 7000 euros i els primer i segon accèssits (que no comporten cessió de l’obra i es donen en concepte d’ajut) es doten amb 2000 i 1000 euros respectivament .
Des d'aquella primera edició el certamen ha tingut una excel·lent acollida per part dels creadors que s'han vist reivindicats en la seva esforçada tasca, cosa que ha propiciat que els mateixos concursants hagin estat els principals impulsors del seu creixement mitjançant la difusió personal, així , tot i que sense pressupost publicitari, la participació sempre ha superat amb escreix el centenar d’artistes.
El concurs ha aconseguit configurar el seu propi espai i reconeixement a partir de tres eixos principals:
Assegurar la participació d'artistes d'un nivell de qualitat adequat a la categoria del premi i d'un perfil d'acord amb els seus objectius.
Consolidar el seu àmbit geogràfic tot incentivant la participació d'artistes residents a tota la península i les illes.
Apostar per un jurat exclusivament format per professionals, independent i plural per donar cabuda i possibilitats a totes les tendències de l'art contemporani i per un perfil dels seus membres de singular rellevància dins del món de l'art, garantia de prestigi i rigor. Així al llarg d'aquests anys ha comptat amb personalitats com Juan Manuel Bonet (exdirector del MNCARS Museu Nacional Centre d'Art Reina Sofia), Enrique Juncosa (ex sotsdirector del IVAM i del Reina Sofía i ex director del Irish Museum of Modern Art de Dublín), Petra Joos, directora d'activitats museístiques del Museu Guggenheim de Bilbao, Manuel Fontán del Junco director d' exposicions i museus de la Fundació Juan March, Nimfa Bisbe, cap de col·leccions de la Fundació La Caixa, Antonia M. Perelló , cap de col·lecció i conservadora en cap del MACBA, els reconeguts crítics Josep M. Cadena, Daniel Giralt-Miracle, Glòria Bosch, Conxita Oliver, Violant Porcel, i galeristes com, Margaret Metras o Pere Soldevila.
Fora del centralisme barceloní, totalment a l’extraradi del territori, la mostra resultant de la selecció dels artistes participants −al voltant de 25− al Centre cultural Torre Vella − aquest any totalment renovat− i el catàleg que s’edita, han estat en cada edició un aparador viu, sense condicionaments mercantils, d’allò que es cuina pictòricament en la contemporaneïtat, un taulell d'opcions, propostes i idees, plataforma pels artistes emergents i incentiu per al món de la pintura en general.
Historial de guanyadors
2018 Nuria Rion; accèsits Ruth Morán i Anna Comellas, menció especial Chus García-Fraile.
2016 Patrizia Lohan; accèssits Pepa Satué i Kepa Garraza
2014 Adrián Espinós; accèssits Regina Giménez, Chus García Fraile.
2012 Lola Berenguer; accèssits Ruth Morán i Gonzalo Elvira; mencions Jo Milne, Pepa Satué.
2010 Eduardo Martin del Pozo; accèssits Ismael Iglesias i Fermin Moreno Martín
2008 Manel Margalef; accèssits Ming Yi Chou i Jordi Güell
2006 Juan Carlos Balanza; accèssits Manel Margalef i Ana Sánchez
2004 Roser Oduber; accèssits Xavier Escribà i Ana Sánchez
2002 Ignacio Pérez-Jofre; accèssit Antonio Alcàsser
2000 Joan Ill.
Perfil y trayectoria
Este certamen que tiene periodicidad bianual fue creado en el año 2000 por iniciativa del empresario José Luis Rubio, a la que el consistorio, siendo concejal de cultura quien hoy es alcalde, Sr. Pere Granados, acogió muy positivamente. La crítica y comisaria independiente, Raquel Medina, recibió el encargo de diseñar un premio de pintura a partir de cero y de ejercer la dirección técnica. Para distinguirlo del centenar de premios de pintura existentes y ante la difícil coyuntura de verdadera marginación que vivía la pintura en aquellos momentos, decidió dedicar el concurso a la investigación, la innovación y la experimentación pictórica.
Esta reanudación, en el 25 aniversario (ya la edición de 2020 se interrumpió por la pandemia ) homenajea a quien fue su impulsor, el sr. José Luis Rubio, pero también quiere expresar un sentido recuerdo para aquellas personas que fueron entusiastas valedoras de este certamen y que tristemente nos han dejado en este paréntesis: La concejala María José Rodríguez, María José Rubio, hija del Sr. Rubio, y Josep M. Guinovart, muy querido técnico de Cultura de Salou.
La dotación del Premio Salou es a partir de la X edición de 7000 euros y los primer y segundo accésits (que no comportan cesión de la obra) que se dan en concepto de ayuda, se dotan con 2000 y 1000 euros respectivamente.
Desde aquella primera edición el certamen ha tenido una excelente acogida por parte de los creadores que se han visto reivindicados en su esforzada labor, lo que ha propiciado que los propios concursantes hayan sido los principales impulsores de su crecimiento mediante la difusión personal, así, aunque sin presupuesto publicitario, la participación siempre ha superado con creces el centenar de artistas.
El concurso ha logrado configurar su propio espacio y reconocimiento a partir de tres ejes principales:
Asegurar la participación de artistas de un nivel de calidad adecuado a la categoría del premio y de un perfil acorde con sus objetivos.
Consolidar su ámbito geográfico incentivando la participación de artistas residentes en toda la península y las islas.
Apostar por un jurado exclusivamente formado por profesionales, independiente y plural para dar cabida y posibilidades a todas las tendencias del arte contemporáneo y por un perfil de sus miembros de singular relevancia en el mundo del arte, garantía de prestigio y rigor. Así a lo largo de estos años ha contado con personalidades como Juan Manuel Bonet (ex director del MNCARS Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía), Enrique Juncosa (ex subdirector del IVAM y del Reina Sofía y ex director del Irish Museum of Modern Art de Dublín), Petra Joos, directora de actividades museísticas del Museo Guggenheim de la Fundación Juan March, Nimfa Bisbe, jefa de colecciones de la Fundación La Caixa, Antonia M. Perelló, jefa de colección y conservadora jefe del MACBA, los reconocidos críticos Josep M. Cadena, Daniel Giralt-Miracle, Gloria Bosch, Conxita Oliver o Violant Porcel y galeristas como, Margaret Metras o Pere Soldevila .
Fuera del centralismo barcelonés, totalmente en el extrarradio del territorio, la muestra resultante de la selección de los artistas participantes −alrededor de 25− en el Centro cultural Torre Vella −este año totalmente renovado− y el catálogo que se edita, han sido en cada edición un escaparate vivo, sin ningún condicionamiento mercantil, de lo que se cocina pictóricamente en la contemporaneidad, un abanico de opciones, propuestas e ideas, plataforma para artistas emergentes e incentivo para el mundo de la pintura en general.
Historial de ganadores
2018 Nuria Rion; accésits Ruth Morán y Anna Comellas, mención especial Chus García-Fraile.
2016 Patrizia Lohan; accésits Pepa Satué y Kepa Garraza
2014 Adrián Espinós; accésits Regina Giménez, Chus García Fraile.
2012 Lola Berenguer; accésits Ruth Morán y Gonzalo Elvira; menciones Jo Milne, Pepa Satué.
2010 Eduardo Martin del Pozo; accésits Ismael Iglesias y Fermín Moreno Martín
2008 Manel Margalef; accésits Ming Yi Chou y Jordi Güell
2006 Juan Carlos Balanza; accésits Manel Margalef y Ana Sánchez
2004 Roser Oduber; accésits Xavier Escribà y Ana Sánchez
2002 Ignacio Pérez-Jofre; accésit Antonio Alcàsser
2000 Joan Ill.